Baykar tarafından yerli imkanlarla geliştirilen yeni nesil Bayraktar TB2T-AI SİHA, sahip olduğu turbo motor ve gelişmiş yapay zeka sistemleri sayesinde test uçuşunda etkileyici bir başarı elde etti. Keşan’da yapılan uçuş testlerinde, 37.096 feet yüksekliğe çıkarak kendi irtifa rekorunu bir kez daha geride bıraktı. Önceki rekorunu 21 Şubat 2025’te 30.318 feet ile kıran TB2T-AI, bu yeni testte yüksek irtifada uzun süreli görev yapabilme kapasitesini de kanıtladı.
Yeni nesil turbo motoruyla çok kısa sürede 30 bin feet’in üzerine çıkabilen bu milli hava aracı, 160 knot (yaklaşık 300 km/s) üzerindeki seyir hızıyla hava sahasında önemli bir güç unsuru olmayı sürdürüyor. Artırılmış kalkış ağırlığı ve daha fazla faydalı yük taşıma kapasitesi sayesinde daha etkili ve uzun süreli operasyonlara olanak tanıyor.
Yapay Zeka Destekli Otonom Uçuş Kabiliyeti
Bayraktar TB2T-AI, bünyesine entegre edilen üç yeni nesil yapay zeka bilgisayarıyla birlikte, zorlu elektronik harp koşullarında dahi araziye dayalı görsel seyrüsefer gerçekleştirebiliyor. Görsel tanıma yetenekleriyle hedefleri analiz edip teşhis edebilen SİHA, pistleri tanıyarak otonom iniş-kalkış da yapabiliyor. Ayrıca, rota üzerinde dinamik planlamalar yaparak en uygun güzergahları belirleyebiliyor. Acil durumlarda ise yapay zeka destekli sistemler sayesinde otomatik olarak güvenli üsse dönüş sağlayabiliyor.
1 Milyon Saatlik Uçuş Süresi Geride Kaldı
2014 yılından bu yana görevde olan ve yüzde 93 yerlilik oranıyla üretilen Bayraktar TB2 SİHA’lar, Aralık 2024 itibarıyla 1 milyon saatlik uçuş süresini tamamlayarak Türk havacılık tarihine geçti. TSK, MİT, Jandarma, Emniyet, Sahil Güvenlik ve Orman Genel Müdürlüğü gibi birçok kamu kurumu tarafından aktif olarak kullanılan TB2’ler, askeri görevlerin yanında sivil alanlarda da başarıyla hizmet veriyor.
Uluslararası Arenada Başarılar ve İlkler
Bayraktar TB2, 2019 yılında Kuveyt’teki zorlu hava koşullarında 27 saat 3 dakika boyunca kesintisiz uçarak dayanıklılık konusunda önemli bir başarıya imza atmıştı. 2024 ve 2025 yıllarında gerçekleştirilen test uçuşlarında ise savaş jetlerine özgü "otonom fıçı tonosu" ve "otonom virilden kurtarma" manevralarını başarıyla tamamlayan ilk ve tek insansız hava aracı oldu.
Ayrıca Libya, Ukrayna, Mali, Burkina Faso ve Karabağ gibi sıcak çatışma bölgelerinde aktif rol alarak başarısını uluslararası düzeyde de kanıtladı. Rekabetçi süreçleri başarıyla geçen TB2, ABD, Avrupa ve Çinli rakiplerini geride bırakarak Kuveyt ile önemli bir ihracat anlaşmasına imza attı. 2024 itibarıyla NATO üyesi 6 ve AB üyesi 4 ülkenin envanterine girmeyi başardı.
Sivil Görevlerde Etkin Rol
Bayraktar TB2’ler, doğal afetler ve acil durumlarda da önemli görevler üstleniyor. 2020 Elazığ ve 2023 Kahramanmaraş depremleri sırasında yüzlerce saatlik uçuşla arama kurtarma faaliyetlerine destek verdi. Ayrıca, 2020-2024 yılları arasında 4.091 orman yangını TB2 İHA’lar tarafından erken safhada tespit edilerek kontrol altına alındı.
İhracat Başarılarıyla Küresel Liderlik
Tüm projelerini kendi kaynaklarıyla yürüten Baykar, 2023 yılında gerçekleştirdiği 1,8 milyar dolarlık ihracatla Türkiye’nin en fazla ihracat yapan savunma sanayi firmalarından biri oldu. 2024’te gelirlerinin yüzde 90’ını ihracattan elde eden şirket, aynı miktarda ihracat gerçekleştirmeyi başardı.
Bugüne kadar Bayraktar TB2 için 34, Bayraktar Akıncı için ise 11 ülkeyle anlaşma yapan Baykar, dünya insansız hava aracı ihracat pazarında lider konumunu koruyor. Halihazırda imzalanan sözleşmelerin yüzde 97,5’i ihracata dayanıyor.