Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yargı reformu strateji belgesinin ilk yasal düzenlemesinin ceza adaleti alanında yapılacağını açıkladı. Tunç, ardından hukuk mahkemelerinin etkinliğini artırmaya yönelik ikinci bir paketin hazırlanacağını ve milletvekillerinin değerlendirmesine sunulacağını belirtti. Bakanlık tarafından düzenlenen "Hukuk Mahkemelerinin Etkinliğinin Artırılması Çalıştayı"nda konuşan Tunç, hukuk devletinin sadece yasalarla değil, bu yasaların adil ve hızlı uygulanmasıyla anlam kazandığını vurguladı.
Yargı sürecinde dijitalleşmenin önemine değinen Tunç, e-Duruşma sisteminin 2020’den bu yana 2 bin 972 hukuk mahkemesinde toplam 3 milyonun üzerinde duruşma yapıldığını söyledi. Bu sistem sayesinde avukatların duruşmalara uzaktan katılabildiğini, zamandan ve maliyetten tasarruf sağlandığını belirtti. Ayrıca, elektronik tebligat sisteminin 2019’dan bu yana 285 milyondan fazla kullanılmasıyla 20 milyar lira tasarruf edildiğini aktardı.
Tunç, alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin yaygınlaştığını, arabuluculuk başvurularının yüzde 63’ünün anlaşmayla sonuçlandığını dile getirdi. Kira uyuşmazlıklarında da arabuluculuğun 1 Eylül 2023 itibarıyla uygulanmaya başladığını ve önemli oranda anlaşma sağlandığını kaydetti.
Yargı Reformu Strateji Belgesi kapsamında, hukukun üstünlüğünü ve adaletin hızlı işlemesini amaçladıklarını söyleyen Tunç, 264 faaliyetin kısa, orta ve uzun vadede hayata geçirileceğini aktardı. Yapay zekâ teknolojilerinin yargı hizmetlerinde kullanımına ilişkin çalışmalara da değindi. Ayrıca, istinaf mahkemelerinde iş yüküne göre hakim ve daire sayısının düzenlenmesi, duruşmaların kesintisiz sürdürülmesi gibi iyileştirmeler planlandığını bildirdi.
Çalıştayda, Adalet Bakanlığı Hukuk İşleri Genel Müdürü Hakan Öztatar ve Türkiye Barolar Birliği Başkanı Erinç Sağkan da reform çalışmalarının önemine dikkat çekti.